Wednesday, October 24, 2012

Kleine verbeteringen

Na 2 trafo's te hebben gewikkeld was het tijd voor een aantal kleine verbeteringen aan de wikkelmachine. Geen van de verbeteringen was echt nodig maar nadat ik de beschikking kreeg over nog meer Fischer Technik wilde ik de verbeteringen, die ik al langere tijd in gedachte had, ook gewoon uitvoeren.

De constructie van de draad-spanner was een beetje los gaan zitten. Waarschijnlijk door vervoer van de wikkelmachine.
Een extra verbindingsstuk en het vervangen van een kleine bouwsteen met rode uiteinden door een met zwarte uiteinden zorgt dat het geheel een stuk steviger wordt. Bouwstenen met rode uiteinden kunnen vrij worden gedraaid en gaan daardoor niet iets minder stroef dan zwarte uiteinden die niet kunnen worden gedraaid.
De draadinvoer loopt tussen 2 korte metalen asjes. Deze liggen er nu los in omdat ik geen klembussen meer over had om deze goed vast te zetten. Bij vervoer konden ze er dus spontaan uitvallen.
  
Bij de nieuwe aanwinst Fischer Technik zaten zogenaamde "grendelschijven". Deze waren ideaal om beide asjes (aan beide kanten) te vergrendelen.
Door gebrek aan bouwstenen is de constructie van de versnellingsbak niet altijd zo stevig. De blokken links van het kleine tandwiel konden niet iets te makkelijk naar beneden schuiven waar door de versnellingsbak een beetje begon te wringen en zwaar begon te lopen. 

Met een paar extra bouwstenen kan de constructie niet meer zakken en blijft de versnellingsbak soepeler draaien.
   
Onder aan de teller zie je een veer die de teller goed op zijn plaats houd en zorgt dat de speling uit deze as weg is. Deze constructie trok een klein beetje scheef en begon daardoor een beetje te wringen.

Door aan beide zijden een veer te monteren wordt het scheeftrekken sterk verminderd

Fischer Technik is heel sterk maar niet onverwoestbaar. Na meer dan 10.000 windingen en bijna 8 uur draaien is er toch de nodige slijtage. En als ik echt nog meer ga wikkelen dan heb ik een andere elektromotor nodig, mogelijk iets wat niet van Fischer Technik is. Ik denk niet dat ik nog veel trafo's zal wikkelen, dus als het nodig is vervang ik het versleten onderdeel met een ander Fischer Technik onderdeel.
Een verdere verbeteringen die in gedachte heb maar die ik waarschijnlijk nooit meer ga doen is een automatische afslag van de elektromotor als de spindel een bepaalde eindpositie heeft bereikt. Zodoende hoef ik er niet continue naast te zitten maar kan ik gewoon veilig weggaan terwijl de machine wikkelt.